[Fedora] Nota de premsa Fedora 12

Xavi Conde xavi.conde a gmail.com
diu nov 15 23:00:43 CET 2009


Bona nit,

us adjunto la meva proposta de nota de premsa per a Fedora 12.
Siusplau feu-hi una ullada, el contingut l'he traduït de
https://fedoraproject.org/wiki/Fedora_12_one_page_release_notes.

Gràcies!

-- 
"There's no dark side of the moon, really. As a matter of fact, it's all dark."

Un bloc de cinépatas: http://banda-aparte.blog-city.com/
Facebook: http://www.facebook.com/xaviconde
-------------- part següent --------------
Softcatalà presenta la versió en català de Fedora 12 Constantine

El Projecte Fedora és un projecte de codi obert patrocinat per Red Hat i recolzat per una gran comunitat. El seu objectiu és el ràpid progrés del programari i continguts lliures i de codi obert. El Projecte Fedora es basa en fòrums públics, processos oberts, ràpida innovació, meritocràcia i transparència per a obtenir el millor sistema operatiu i plataforma que el programari lliure i de codi obert pugui proporcionar. El desenvolupament es realitza en un fòrum públic. El projecte produeix aproximadament dues versions de Fedora l'any. Per a més informació, referiu-vos a la web del Projecte Fedora a http://fedoraproject.org. Visiteu http://fedora.redhat.com/docs/release-notes/ per a veure les darreres notes completes quant a Fedora 12.

Els usuaris catalanoparlants poden gaudir d'aquesta completa distribució en la seva llengua gràcies al treball dels respectius equips de traducció del programari inclòs. Tant la instal·lació com les eines del sistema, els entorns d'escriptori i les aplicacions més populars es troben traduïdes al català.

Novetats de Fedora 12

Com sempre, Fedora continua desenvolupant i integrant les darreres versions del programari gratuït i de codi obert. A continuació en destaquem les novetats més importants incloses en Fedora 12:

   1. Fedora disposa de l'Empathy, una aplicació de missatgeria instantània que disposa de xat, vídeo i so. Podeu parlar amb els vostres amics a AIM, Yahoo, Google Talk, Jabber, Live (MSN), MySpace i altres plataformes. Fins i tot podeu fer servir l'Empathy per compartir el vostre escriptori amb amics, així podeu ajudar-vos a aprendre i experimentar amb Fedora. Fent servir les darreres millores en les capacitats de càmeres web i vídeo a Fedora 12, l'Empathy us permet experimentar la següent generació de missatgeria instantània.

  2. Dispositius de so Bluetooth. Ara podeu gaudir de so en el vostre ordinador sense les complicacions dels cables. Efectivament, podeu aixecar-vos i ballar (o prendre una tassa de café) sense perdre el fil. Inicieu un xat de veu amb amics en línia, o relaxeu-vos amb algunes cançons del Rhythmbox. Fedora també suporta la majoria de dispositius que useu cada dia. Tant si mireu de tenir el vostre calendari sicronitzat o sentir música durant el vostre dia, Fedora està aquí per a vosaltres. Connecteu el vostre reproductor MP3 mòbil, PDA o smartphone i deixeu que Fedora 12 unifiqui el vostre entreteniment digital.

  3. El NetworkManager us ajuda a estar connectats i a romandre-hi mentre viatgeu. Amb millores per a la banda ampla mòbil, connexió a internet mitjançant Bluetooth i gestió de contrasenyes integrada, el NetworkManager fa que només calgui un clic perquè navegueu i us comuniqueu amb el món. El NetworkManager també inclou:

   * IPv6 per a la propera generació de xarxes 
   * Millores per a les connexions de xarxa estàtiques, compartides i globals
   * Una interfície renovada més senzilla d'usar

  4. El Packagekit ara cerca programari per vosaltres, tant si esteu buscant maneres de gestionar els fitxers dels vostres amics com si voleu explorar els prop de 15.000 paquets que Fedora us proporciona gratuïtament. Podeu instal·lar grups sencers de programari relacionat només amb un parell de clics, a més el PackageKit us ajuda a conservar el vostre sistema segur i actualitzat mitjançant el seu sistema d'alertes. El PackageKit és encara més útil en Fedora 12, incloent:

   * Una interfície renovada, amb millor capacitat de resposta i més informativa
   * Instal·lació de paquets directament des del navegador
   * Disponible per a GNOME i KDE
   * Un connector de línia d'ordres que troba programari quan executeu noves ordres.

  5. També hi ha d'altres petites millores, com ara:

  * Barres de menú més clares i navegables
  * Un nou tema d'escriptori
  * Icones per a accedir més ràpidament a les carpetes de continguts especials
  
  i molt més.

  Productivitat ofimàtica millorada: no importa quina sigui la vostra necessitat -- correu electrònic, navegació per la web, aplicacions ofimàtiques, disseny gràfic, robòtica, automatització dl disseny electrònic, gestió de projectes, bases de dades personals... Ho trobareu tot aquí. 

Quant al projecte de traducció de Fedora

El projecte de traducció de Fedora de Softcatalà és un projecte obert que té l'objectiu d'assegurar la disponibilitat d'aquesta distribució en llengua catalana. Des del nostre projecte coordinem la traducció de la instal·lació de Fedora, les seves múltiples eines de sistema i la documentació. La localització en català dels múltiples projectes que conformen la distribució Fedora, com ara el Gnome, el KDE, el Firefox o l'OpenOffice.org, correspon als respectius equips de traducció. Al projecte de traducció de Fedora estem sempre oberts a noves col·laboracions: només cal un bon domini de l'anglès i el català, uns mínims coneixements d'informàtica i molt entusiasme. Podeu trobar més informació sobre com participar-hi al nostre web, http://www.softcatala.org/wiki/Fedora.

El projecte de traducció de Fedora de Softcatalà vol agrair especialment la col·laboració dels estudiants del màster de programari lliure de la UDL, així com a totes les persones que han aportat el seu temps per ajudar en les tasques de revisió i traducció.

Quant a Softcatalà

Softcatalà és una associació sense afany de lucre que treballa per la normalització de la llengua catalana en el sector informàtic relacionat amb Internet i les noves tecnologies, a partir de la traducció de programari lliure i de distribució gratuïta. Per a més informació sobre els programes que aquesta associació ha traduït al català, podeu consultar el seu lloc web a http://www.softcatala.org.


Més informació sobre la llista de correu Fedora